You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Artikel | 02 juli 2024 |
Nvidia, de ontwerper van de microchips die de generatieve AI-boom mogelijk maken, werd even het waardevolste bedrijf ter wereld. Toen de waardering van het bedrijf 3,3 biljoen dollar bereikte, haalde het bedrijf Microsoft en Apple in en eiste de plek van de polepositie op. Deze volgorde veranderde opnieuw toen Apple een ‘nieuw persoonlijk intelligentiesysteem’ toonde dat zijn spraakassistent Siri koppelt aan ChatGPT. De aandelenkoers van Apple bereikte nieuwe hoogtes. Sindsdien heeft Apple ervoor gekozen om de lancering van de AI-functies op zijn iPhones in de Europese Unie (EU) uit te stellen omdat het bedrijf zich zorgen maakt over strenge nieuwe regelgeving op het gebied van technologie.
De ECB (Europese Centrale Bank) stelde de markten niet teleur en verlaagde de rente in juni met 25 basispunten. Daarna volgde een tweede opeenvolgende rentedaling van de Zwitserse Nationale Bank. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) ging bij haar vergadering dan weer de kant van strenger monetair beleid op. De ‘dotplot’-voorspellingen van de Fed-gouverneurs wijzen nog slechts op één verlaging dit jaar tegenover hun eerdere voorspelling van drie verlagingen. De markten verwachten dat de Fed de daling zal doorvoeren op het einde van de zomer. En er wordt gewed of de ECB de rente opnieuw zal laten dalen dan wel of ze het bij een enkele rentedaling houdt.
De EU legde heffingen op voor de invoer van EV’s (elektrische voertuigen) uit China, al waren ze wel lager dan verwacht. Ze zullen variëren van 18 tot 40 % en ze komen boven op de bestaande invoerheffing van 10 %. Voor BYD, dat als belangrijkste rivaal van Tesla wordt beschouwd, zal alleen het laagste tarief gelden. De koers van het aandeel BYD maakte na dit nieuws een opwaartse sprong van 9 %. Het is echter mogelijk dat er over deze nieuwe heffingen nog onderhandeld wordt want de EU en China kondigden tariefbesprekingen aan. Ondertussen stelde het Energy Institute in zijn jaarverslag dat de wereldwijde consumptie van fossiele brandstoffen nog steeds recordhoogtes bereikt. Dat leidde tot beweringen dat “de transitie (naar schonere energie) nog niet eens is begonnen”.