Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

SIDELOOK - Juni 2018

6 jaar geleden

Emily Whiting - Client Portfolio Manager / Oleg Biryulyov - Fund Manager

Aan de vooravond van het WK wilde Architas meer weten over het organiserende land. Om deze reden hebben wij gesproken met twee experts van J.P.Morgan Asset Management met diepgaande kennis van de regio.  


Architas - Hoe gaat het met Rusland?

Oleg - Wij waren een paar weken geleden nog in Rusland. Ik denk dat er een ongelofelijke “sanctiemoeheid” is. De bedrijven waren van mening dat je het buitengewoon goed kunt doen, hoge inkomsten kunt uitkeren... maar toch wordt het systeem begrensd door de politiek. Rusland is toch een grote economie, nummer 5 van de wereld (gemeten via koopkrachtpariteit), en het doel van de overheid is om Duitsland in te halen in de komende 5 jaar.

Architas - En wat is het plan om dit te bereiken?

Oleg - Hmmm ... niemand weet het. Maar als we het positief bekijken heeft Rusland niet echt veel schulden (minder dan 25% van het BBP). Het is ook niet afhankelijk van externe investeerders. De centrale bank is de op vier na grootste, met enorme goudreserves. En laten we het National Wealth Fund, dat de regering echt wil versterken, niet vergeten.

Architas - Wat doet dit fonds net?

Oleg - Het National Wealth Fund speelt een zeer belangrijke rol. Het verzacht de situatie wanneer de olieprijs in elkaar stort, zoals in 2014/2015 toen de prijs met 70% daalde. Dit betekende dat de belastinginkomsten drastisch daalden. De overheidsuitgaven, onder meer op het gebied van pensioenen en defensie, bleven echter grotendeels hetzelfde. Dit staatsfonds is er om dit tekort te compenseren. Maar vandaag is de olieprijs (in roebel) ongeveer zo hoog als het ooit was waardoor de overschotten naar het fonds zullen gaan.

Architas - De Russische economie is sterk afhankelijk van de energiesector. Is er een plan om te diversifiëren?

Oleg - Het is moeilijk om zo’n plan te maken. Energie is zowel een zegen als een zorgenkind. Rusland heeft de grootste gasreserves ter wereld en de overheid probeert er zo veel mogelijk van te profiteren. In het verleden hebben ze een poging gedaan om andere industrieën te creëren maar het is niet eenvoudig om een grote speler zoals Gazprom, die jaarlijks zo’n 100 miljard euro omzet genereert, te vervangen. Het creëren van een nieuwe industrie van die omvang kost tijd en kapitaal. Ondertussen heeft Poetin de olie-industrie echt gepusht om olie van een betere kwaliteit te produceren.

Architas - Maar president Poetin lijkt erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van de Tech-sector ...

Emily - Ja, historisch gezien is het Sovjet-onderwijssysteem gebouwd om mensen naar de defensiesector te sturen, zoals de ontwikkeling in de ruimte, waardoor ze veel geweldige wiskundigen en ingenieurs opgeleid hebben. Tegenwoordig zijn veel IT-outsourcingbedrijven Russisch vanwege hun expertise op het gebied van computerprogrammering.

Architas - De Russische aandelenmarkt is extreem volatiel. Het kan één jaar 70% verliezen en een paar jaar later een rendement van +30% neerzetten. Hoe ga je daarmee om?

Oleg - Ik ben opgeleid als officier in een onderzeeër bij de Russische marine. In een onderzeeër is er geen nooduitgang. [Stilte in de kamer]. Het is hetzelfde met de Russische markt. Als ze begint te zakken kan het snel gaan. Je hebt sterke zenuwen nodig. Emily - Het is een markt die nooit “gemiddeld “zal zijn. Mensen moeten voorbereid zijn op dit soort volatiliteit. Het is een markt die vaak geleid wordt door emoties dus je maakt je best stevig vast alvorens je aan de rit begint. Maar de resultaten zijn er wel. Vandaag heeft Rusland een zeer sterke achtergrond, alle fundamenten zijn aanwezig.

Architas - Wat zou de impact van het WK op de economie kunnen zijn?

Oleg – [lijkt niet overtuigd] Op het gebied van infrastructuur werden 6 van de 8 stadions gebouwd door buitenlandse bedrijven, hier is er dus al niet veel impact. De connectiviteit (spoor, wegen) wordt verbeterd, maar niet in dezelfde mate als tijdens de Olympische Winterspelen ... Emily -... Toerisme misschien? Meer mensen zullen het land bezoeken, maar dit zal geen enorme impact hebben. Het belangrijkste voor mij is de kans die het land heeft gekregen om de perceptie van Rusland in de wereld te verbeteren.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Close Look: Swiftonomics - wat is het grote...

De vraag naar tickets voor de Eras Tour, de wereldwijde concerttour van Taylor Swift, heeft ongekende hoogten bereikt. De omvang van de ophef is zo groot dat dit ook al aanzienlijke gevolgen voor de lokale en zelfs nationale economieën heeft.

The Monthly Review: hoofdpunten mei

President Biden kondigde een grote verhoging van de tarieven op de import van schone technologieproducten uit China aan. Het gaat onder meer om een verdubbeling van de invoerrechten op elektrische voertuigen naar 100 procent en een sprong naar 50 procent bij zonnepanelen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten