Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - februari 2019

5 jaar geleden

Brexit in cijfers

De aftelklok naar Brexit Day tikt inderdaad heel snel. En de uitkomst is nog steeds onduidelijk. Nu de deadline dichterbij komt, kijken we naar enkele kerncijfers:

29 maart 2019 is Brexit Day. De overgangsperiode - waarin alles verder gaat zoals voorheen terwijl er nieuwe handelsovereenkomsten worden gesloten - loopt tot eind 2020. Het lijkt er echter op dat het Parlement het niet eens kan worden over de voorwaarden en ervoor zal stemmen om Brexit uit te stellen. De waarschijnlijke nieuwe datum is eind juni. 

27 EU-lidstaten zouden elke potentiële vertraging moeten goedkeuren. Als ze dat niet doen, zal het Verenigd Koninkrijk gewoonweg crashen, dit is de No-deal Brexit. Transport en handel zouden in een chaos terechtkomen, wat zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU schade zou berokkenen. Volgens sommige schattingen zou de uitvoer van de EU naar het Verenigd Koninkrijk kunnen halveren, waarbij Duitsland, Ierland en Nederland het zwaarst getroffen worden.

44% van de Britse export gaat naar de EU. Over nieuwe handelsovereenkomsten tussen beide partijen moet tijdens de overgangsperiode worden onderhandeld. 

Zo niet, dan vindt alle handel plaats volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent handelstarieven, niet echt een vrije markt dus…

42 miljard euro is de Brexit Divorce Bill. Een deel van dit bedrag dekt de Britse bijdragen aan de jaarlijkse begroting van de EU. Dus als de overgangsperiode wordt verlengd - nog steeds een mogelijkheid - dan zal het Verenigd Koninkrijk meer geld moeten betalen.

499 km is de lengte van de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland. Het is de enige landgrens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Het probleem is hoe de handel over deze grens kan worden gecontroleerd, zonder belemmeringen of controleposten op te stellen. De Ierse backstop-regeling heeft geleid tot een tijdelijke douane-unie. Maar, afgezien van een technologische oplossing, is er geen duidelijke datum waarop dit ooit zou kunnen eindigen.

En dat is het raadsel dat het Parlement moet oplossen voordat de klok afloopt.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

The Monthly Review: hoofdpunten juni

Nvidia, de ontwerper van de microchips die de generatieve AI-boom mogelijk maken, werd even het waardevolste bedrijf ter wereld. Toen de waardering van het bedrijf 3,3 biljoen dollar bereikte, haalde het bedrijf Microsoft en Apple in en eiste de plek van de polepositie op.

Close Look: Verkiezingen 2024 - een verhaal vol...

We hebben dit jaar al heel wat verkiezingen de revue zien passeren. Onvoorziene resultaten in Zuid-Afrika, Mexico en India hebben geleid tot een verhoogde volatiliteit. De algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk staan voor de deur en Frankrijk heeft de financiële markten geschokt met de plots vervroegde verkiezingen begin juli.

The Monthly Review: hoofdpunten mei

President Biden kondigde een grote verhoging van de tarieven op de import van schone technologieproducten uit China aan. Het gaat onder meer om een verdubbeling van de invoerrechten op elektrische voertuigen naar 100 procent en een sprong naar 50 procent bij zonnepanelen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten