You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Beleggers beschrijven markten en aandelen vaak als ‘volatiel’. De term werd recent veel gebruikt om de periode sinds de coronacrisis in een negatieve context aan te duiden. Toch is volatiliteit meer dan dat, zoals u kunt lezen in de onderstaande artikels.
Volatiliteit is slechts een statistische maatstaf om schommelingen rond een gemiddelde prijs aan te geven. Beleggers moeten dus misschien gewoon leren leven met volatiliteit. Om ze daarbij te helpen, stelden we een reeks artikels samen waarin we beschrijven hoe u enkele nadelen die met volatiliteit worden geassocieerd kunt tegengaan en een 5-puntenchecklist aanbieden die handig is voor iedere belegger.
Volatiliteit is een relatief eenvoudig maar belangrijk concept in de financiële wereld. Het begrip wordt doorgaans geassocieerd met markten en aandelen. Volatiliteit laat zien in hoeverre het rendement op een bepaalde asset verschilt van de verwachte of historische waarde. Grote schommelingen in een marktindex of aandelenkoers die elkaar snel opvolgen, of het nu gaat om koersstijgingen of koersdalingen, worden beschreven als ‘volatiel’.
Financiële markten anticiperen of reageren voortdurend op een breed scala aan drijfveren. Deze omvatten economische omstandigheden, geopolitieke gebeurtenissen of nieuws van en over bedrijven. Al deze aspecten beïnvloeden het beleggerssentiment. Aan het begin van de COVID-19-pandemie in 2020 scoorde China maar liefst 80 op de VIX-index, een maatstaf voor de verwachte volatiliteit die ook wel bekendstaat als de ‘angstindex’ en waar scores gemiddeld tussen de 10 en de 20 liggen. Dit terwijl het land in 2017 nog uiterst laag scoorde.
Volatiliteit vormt natuurlijk een risico voor beleggers, maar het biedt ook kansen. ‘Verwacht volatiliteit en profiteer ervan’, was een belangrijk beleggingsprincipe van Benjamin Graham, de mentor van Warren Buffett. Hij geloofde dat zeer volatiele financiële markten kansen boden aan beleggers om te kopen wanneer prijzen laag staan en verkopen wanneer ze hoog staan.
Beleggers krijgen onvermijdelijk te maken met marktvolatiliteit. Ze kunnen zich enigszins wapenen tegen de nadelige effecten van hoge volatiliteit door hun vermogen de diversifiëren tussen verschillende beleggingscategorieën en sectoren. Tegelijkertijd kan een volatiele markt kansen bieden om het beleggingsrendement te verhogen, afhankelijk van de samenstelling van de portefeuille.
Volatiliteit op wereldwijde markten is normaal. Toch hebben veel beleggers een neiging naar verliesaversie. We leggen uit waarom het belangrijk is om op uw langetermijndoelen te blijven focussen en geen beslissingen te nemen op basis van kortetermijnfluctuaties.
Aandelen stijgen niet jaarlijks, maar in de VS zijn ze op de lange termijn elke drie op de vier jaar gestegen. We onderzoeken hoe een hogere productiviteit en hogere cashflows van bedrijven, bevolkingsgroei en veranderingen in hoeveel beleggers bereid zijn te investeren bijdragen aan beleggen voor de lange termijn.
Iedere belegger kan last hebben van psychologische valkuilen. Deze kunnen invloed hebben op hun beleggingskeuzes, soms met negatieve gevolgen. We lichten de meest voorkomende valkuilen toe.
Aandelenkoersen kunnen stijgen en dalen gedurende het jaar of over meerdere jaren, maar historisch gezien is er over langere perioden sprake van een opwaartse trend. Als uw beleggingshorizon langer is dan een paar jaar, is het waarschijnlijk dat de markt in die periode eventuele verliezen goedmaakt. Dit is echter niet gegarandeerd.
Als u van uzelf weet dat u hoogstwaarschijnlijk reageert op koersdalingen, is het misschien beter om te beleggen in defensieve fondsen. U kunt beter defensief beleggen en uw beleggingen vasthouden bij een marktdaling dan risicovol beleggen en alles verkopen als het misgaat op de markt.
Het is elk jaar weer moeilijk te voorspellen welke beleggingscategorieën het beste resultaat opleveren. Uw portefeuille diversifiëren door verschillende beleggingen te kiezen kan ervoor zorgen dat u uw risico spreidt. Zo is het mogelijk dat een deel van uw portefeuille in waarde daalt, maar een ander deel zijn waarde behoudt of in waarde stijgt, zodat het verlies wordt gecompenseerd. Dit verschil in potentiële rendementen is bedoeld om de volatiliteit van de portefeuille te verlagen, pieken en dalen in het rendement in balans te brengen en onnodig risico te voorkomen.
Uw beleggingen verkopen zodra de markt de bodem nadert is een ‘psychologische valkuil’ die een negatieve invloed kan hebben op uw financiële gezondheid. Het gebeurt maar al te vaak dat beleggers verliezen waarmaken doordat ze investeren wanneer aandelenmarkten stijgen en hun geld terugnemen wanneer deze dalen, wat automatisch betekent dat de kans op toekomstige winst verloren gaat.
Experts raden aan om rustig te blijven en naar het grote geheel te kijken. Onthoud dat de meeste marktdalingen normaal zijn. Voor een belegger is het riskant om beslissingen te nemen op basis van emoties, vooral als die zich laat leiden door angst. De geschiedenis laat zien dat u het beste rustig blijft vasthoudt aan uw langetermijnperspectieven. Als u ooit twijfelt, is het een goed idee om met een financieel adviseur te praten voordat u een beslissing neemt.
Krijg toegang tot diverse artikels, podcasts, video’s en praktische bronnen van het deskundige team bij AXA IM Select en onze toonaangevende partners in beleggingsfondsen. Ontvang informatie over een breed scala aan onderwerpen, waaronder financiële markten, multi-manager beleggen, macro-economie, verantwoord beleggen, ESG en bijvoorbeeld megatrends, zodat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws en de nieuwste inzichten.