Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Beleggen voor de lange termijn

Met een beleggingsstrategie voor de lange termijn voorkomt u dat u overhaaste beslissingen neemt en fouten maakt.

Een belangrijke reden voor deze aanpak is dat in een groot deel van de wereld, economieën profiteren van technische innovatie die de productiviteit verhoogt. Dit in combinatie met een stijgende wereldbevolking en vraag naar producten stimuleert bedrijven om meer producten te verkopen en meer geld te verdienen. De aandelenprijs van een bedrijf geeft dan aan hoeveel vertrouwen beleggers hebben in de toekomstige cashflows van het bedrijf. Succesvolle bedrijven zullen op de lange termijn hogere cashflows genereren, wat invloed heeft op de prijs die beleggers willen betalen voor een aandeel van het bedrijf. De aandelenmarkten worden beheerst door een aantal van de beste en efficiëntste bedrijven, die vervolgens in waarde kunnen stijgen.

Rente-op-rente is het achtste wereldwonder.Wie het begrijpt, verdient eraan. Wie het niet begrijpt, kost het geld. Toegeschreven aan Albert Einstein

De geschiedenis van beleggen voor de lange termijn

Aan het begin van de 20ste eeuw haalde de Amerikaanse aandelenmarkt die van het Verenigd Koninkrijk in. Sindsdien vormt de VS de meest toonaangevende internationale aandelenmarkt. Tussen 1900 en 2022 steeg de benchmark van de S&P 500 met 9,8% per jaar en het ‘reële rendement’, rekening houdend met inflatie, met een vergelijkbare 6,6% per jaar. Op jaarbasis zijn dit hoge rendementen, vooral gezien de vele geopolitieke gebeurtenissen en financiële schokken waar de markt onder heeft geleden, waaronder twee wereldoorlogen. Voor de rest van de wereld, dus zonder de VS meegeteld, was het reële rendement op jaarbasis 4,5%. Het jaarlijkse rendement op obligaties in de VS was aanzienlijk lager, namelijk 2%. Voor de rest van de wereld, dus zonder de VS meegerekend, lag dit percentage iets lager.

Bron: Morningstar, data 31 december 1989 tot 30 juni 2023. Euro. In duizendtallen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Evoluerende benchmarks voor vertegenwoordiging van de sterkste bedrijven

Het is goed om te onthouden dat de samenstelling van de S&P 500-index en andere aandelenindices regelmatig verandert, omdat de portefeuille geherbalanceerd wordt. Voor de S&P 500-index gebeurt dit elk kwartaal. Er gelden verschillende criteria om opgenomen te worden in de S&P 500-index. Zo moet het bedrijf een marktkapitalisatie van minstens 8,2 miljard dollar hebben en in het afgelopen kwartaal winst hebben gemaakt. Ook het totale resultaat van de afgelopen vier kwartalen moet positief zijn. Voldoen aan deze vereisten biedt geen garantie om opgenomen te worden in de index, maar hoe groter de marktkapitalisatie van een bedrijf, hoe groter de kans dat het erin wordt opgenomen.

Gids over beleggen in volatiele markten

Van het belang van een gediversifieerde portefeuille tot een
5-puntenchecklist voor beleggers: in deze gids leest u alle aandachtspunten bij het beleggen in een volatiele markt.

ONZE GIDS DOWNLOADEN

Laatste Nieuws

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Vul via dit formulier uw contactgegevens in als u zich wilt abonneren op onze nieuwsbrief. Hierbij gaat u ermee akkoord dat wij uw naam, voornaam en contactgegevens bewaren zodat wij deze u per e-mail kunnen toesturen. U kunt zich altijd afmelden door op de link in de e-mail te klikken.

Abonneer u hier

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten