Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Amerikaanse verkiezingen: de resultaten zijn binnen

3 jaar geleden

Na enkele bewogen maanden campagne voeren heeft de race naar het Witte Huis op 3 november zijn hoogtepunt bereikt toen het Amerikaanse volk hun stem mocht uitbrengen. 

Het was een nek-aan-nekrace, maar uiteindelijk kwam de Democratische kandidaat Joe Biden als winnaar uit de bus. In januari 2021 wordt hij de 46e president van de Verenigde Staten. 

We bekijken even wat de overwinning van Biden kan betekenen voor beleggers.


Meer belastingen, meer regelgeving?

Eén van de belangrijkste plannen van Joe Biden is een verhoging van de vennootschapsbelasting door de belastingverlagingen van Donald Trump deels terug te draaien. Biden is ook een voorstander van strengere maatregelen voor bedrijven die belastingen proberen te ontwijken door hun vermogen in het buitenland onder te brengen.

Maatregelen om de vennootschapsbelasting te verhogen zullen waarschijnlijk niet op gejuich worden onthaald door de lokale Amerikaanse bedrijven. Vooral technologie, de gezondheidszorg en de financiële aandelen kunnen klappen krijgen door zo'n ingreep. Toch komen er waarschijnlijk geen echte ingrepen zolang de Amerikaanse economie de schade van de coronacrisis niet te boven is gekomen.

Verder zijn de Democraten traditioneel voorstander van een sterkere regulering voor bedrijven. Strengere regels in domeinen zoals consumentenbescherming en eerlijke concurrentie zullen waarschijnlijk vooral in de technologie- en de banksector voelbaar zijn.

Infrastructuuruitgaven en schone energie

‘Build Back Better’ luidt Bidens slogan. Hij heeft biljoenen dollars beloofd voor infrastructuurinvesteringen, van breedbandinternet voor het platteland tot herstellingen aan spoor- en snelwegen. Daar wil hij Amerikaanse werknemers en bedrijven voor inzetten, waardoor de hogere investeringen positief zouden moeten zijn voor een groot aantal sectoren, waaronder de industrie, de materialen en de nutsbedrijven.

Nog een belangrijke boodschap die Biden tijdens de campagne heeft gegeven, is de overgang naar schone energie en het doel om tegen 2050 uitstootneutraal te zijn. Sectoren zoals zonnepaneelfabrikanten, accu-ontwikkelaars en huizenbouwers zullen in die plannen allemaal een belangrijke rol spelen. En natuurlijk zal dat ook gevolgen hebben voor de traditionele producenten van fossiele brandstoffen.

Einde van de wereldwijde handelsoorlog?

Onder president Donald Trump is de wereldhandel de voorbije vier jaar amper uit het nieuws geweest, en dat heeft enorme gevolgen gehad voor de wereldwijde aandelenmarkten. We verwachten dat Biden met China aan een oplossing voor het handelsgeschil zal werken, maar met minder nadruk op protectionisme, wat in het bijzonder positief zal zijn voor Aziatische en groeimarktaandelen. We verwachten ook minder vijandigheid tegenover andere regio's, zoals Europa of Japan, wat hun lokale beurzen een zetje kan geven.

Blijf kalm en gediversifieerd

Grote macro-economische gebeurtenissen zoals de verkiezing van een nieuwe president kunnen de komende weken en maanden nu en dan een volatiliteitsopstoot veroorzaken op de wereldwijde aandelenmarkten. Markten houden nu eenmaal niet van onzekerheid. Wij bij Architas zijn er echter van overtuigd dat langetermijnbeleggers zich daar geen zorgen over hoeven te maken.

Een gediversifieerde portefeuille kan helpen om het geld van beleggers te beschermen tegen kortstondige volatiliteit en kan een buffer zijn tegen de ups en downs van de bredere markten. Op die manier kan ze uw beleggingen vlotter laten groeien.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten