Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - juli 2019

5 jaar geleden

Wat weegt er op de winsten?

De winstprognoses zijn voor een aantal grote autobouwers op een zijspoor terechtgekomen. Het machtige Daimler heeft zijn vierde winstwaarschuwing van het jaar uitgestuurd. Aangezien de vraag naar gewone auto’s in sommige markten drastisch daalt, beslissen grote spelers om samen te werken en zo de investeringskosten in nieuwe technologieën te delen. We maken nog even een proefritje en kijken naar de weg die voor ons ligt.

Wat drukt de winsten bij Daimler? Samen met andere grote marktspelers werd het bedrijf getroffen door de dalende verkoop in de VS en China. Bovendien daalt de vraag naar dieselwagens sterk op de Europese markt naarmate consumenten op zoek gaan naar groenere alternatieven. En tot overmaat van ramp werd Daimler meegesleurd in de handelsoorlog omdat het vanuit de VS voertuigen levert aan China.

China heeft bijna 30 jaar lang een turbo gezet op de vraag bij westerse autobouwers. Maar door de slabakkende economische groei en nieuwe emissienormen werd de vraag in het goedkopere segment afgeremd. Ford en Peugeot melden eerder al dat hun fabrieken ver beneden hun capaciteit draaien. De verkoop van Ford in China daalde in de eerste helft van het jaar met 27%, terwijl er bij de Chinese Peugeot-fabriek amper 100 auto’s van de band rolden! General Motors en VW slaagden erin winstgevend te blijven in China, maar veel overschot was er niet.

Toekomstige producten, zoals elektrische en zelfs zelfrijdende auto’s, zouden de groei een impuls kunnen geven. Maar dit vergt grote investeringen en de autobouwers staan hier niet graag alleen voor. Ford en VW hebben de krachten gebundeld om kosten te besparen. De Amerikaanse gigant heeft plannen voor de massaproductie van een elektrische wagen in Europa en wil daarbij de Duitse expertise op het vlak van batterij-aangedreven auto’s benutten. Toyota heeft de handen in elkaar geslagen met Subaru en Suzuki. Ook de alliantie op het vlak van elektrische wagens tussen Renault en Nissan heeft dusver, ondanks enkele oneffenheden op de weg, voor beide bedrijven voordelen opgeleverd.

Voorspeld wordt dat het aandeel elektrische wagens in het Verenigd Koninkrijk volgend jaar zal verdubbelen tot 2%. Of het met de zelfrijdende technologie ook zo’n vaart zal lopen is minder zeker. Maar er zullen ongetwijfeld heel wat investeringen mee gepaard gaan. VW gaat 2,6 miljard dollar investeren in de start-up van Ford (Argo Al) voor autonoom rijden en is van plan de technologie uit te testen in Europa. Ondertussen zegt Elon Musk van Tesla dat ze aan de ontwikkeling werken van ‘neurale netwerken’, of computers die het menselijke brein kunnen imiteren, wat het mogelijk maakt om veilig autonoom te rijden met enkel camera’s en sensoren. Het klinkt allemaal redelijk visionair, maar het kan nog even duren alvorens er winst gemaakt kan worden.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

The Monthly Review: hoofdpunten september

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) stelde de markten tevreden met een forse rentedaling. OpenAI, dat ChatGPT ontwikkelt, zoekt vers geld bij de grote techbedrijven. De Indiase aandelenmarkt doet het beter dan de Chinese op vlak van belegbare aandelen.

De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente met 50 basispunten (bp) verlaagd naar een bandbreedte van 4,75% tot 5%. Dit is de eerste renteverlaging sinds 2020 en is 25 bp meer dan de meeste economische prognoses, waaronder de onze, hadden voorzien.

Close Look: Actieve en passieve fondsen

Ces dernières décennies, les fonds d'investissement passifs, notamment les ETF (trackers), ont connu un essor remarquable sur les marchés financiers. Leur attrait réside dans leur simplicité d'utilisation et leurs frais de gestion réduits, offrant aux investisseurs un accès direct aux marchés.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten